joko lusikalla tai morttelinhuhmareella alas painamalla. Olen (varmasti myös kanssa-eläjiäni) hämmentävä yhdistelmä holtitonta hillittömyyttä, joka näkyy totaalisena kyvyttömyytenä kieltäytyä vielä yhdestä siivusta pizzaa (tai kokonaisesta lampaanreidestä) sekä perverssiä viehtymystä kaikkeen minikokoiseen, minkä ansiosta esimerkiksi Tukholman Grand Hotelin aamiaisella tarjolla olevat miniatyyri-Kalle's Kaviar-tuubit saavat äidinvaistoni herämään tavalla, johon edes nälkää näkeviä sudanilaislapsia esittelevät Unicefin mainoskampanjat eivät kykene (anteeksi Afrikka)
Lisää tämän jälkeen basilikan lehtiä sopimaksi katsomasi määrä huhmareella työstäen. Survo morttelissa valkosipulin kynnet ja oliiviöljy maitomaiseksi tahnaksi
Murskaa valkosipulit ja chilit isossa huhmareessa tai kulhossa. Kiehauta kuivatut katkaravut pienessä vesitilkassa, valuta ja lisää pähkinöiden ja papujen kanssa mortteliin
Ohjeessa luki, että ainekset voi laittaa mortteliin ja huhmareella hiertää soseesta tahnamaisen. Huomenna taidankin kokeilla huhmaretta tehdessäni tätä samaista levitettä, jää tuo oliivi hieman rakeisemmaksi koostumukseltaan
Jos haluaa voimakkaan kardemumman maun, voi sitä laittaa enemmänkin kuin kaksi teelusikkaa, tai jos omistaa huhmareen tai morttelin, voi valmiiksi jauhettua kardemummaa rikkoa sillä, niin maun pitäisi irrota paremmin
Jauha kurkuma, korianterinsiement, juustokumina, mustapippuri, neilikka ja kaneli huhmareessa. Käytin valmiiksi jauhettuja mausteita pääsääntöisesti, kun keittiön varusteisiin ei kuulu morttelia
Lisää joukkoon parmesaani ja sekoita tasaiseksi huhmareella. Itse valmistan tuon peston aina tehosekoittimessa, jolloin ei tarvi sotkee ton morttelin kans
Perinteisesti pesto valmistetaan käyttäen marmorista morttelia (=huhmaretta) ja puista survinta. Hienonna pinjansiemenet, basilikanlehdet, valkosipuli ja suola joko morttelilla, tai esim
Paahda mausteseoksen aineet pannulla ja jauha ne sitten morttelissa jauheeksi. Muistelimme keväistä Malesian matkaa ja hotellimme ihanaa aamupalapöytää