Jokin aika sitten tekemäni gluteenitonsyysleipä on varsin mainio esimerkki aiheesta. Haastoin isää kokeilemaan olemaan kuukauden tai kaksi ilman leipää, pastaa, perunaa tai riisiä, mutta valitettavasti isä ei ottanut haastetta vastaan tällä kertaa
Vaikka portugalilainen ruokakulttuuri pohjautuukin aika paljon vehnään niin leivän kuin kakkujenkin puolesta on siinä iso ero suomalaiseen ruokaan – siellä nimittäin kaikki on tuoretta ja pääosin itsetehtyä
Gluteenitonleipä kaupasta ostettuna on kallista ja itsetehtynä usein kovaa ja oudon makuista. gluteeniton "leipä" ei aina ole niin yksinkertaista, saati maukasta
- Itsetehty perunamuusi soijamaitoon, kastikkeena kaurakermaa ja keitetyt parsakaali ja porkkanat. Söimme alussa aika usein ulkona ja kotonakin puputin paljon leipää, ja kaiken lisäksi tavallista leipää, en gluteenitonta
Positiivisena yllätyksenä sämpylänä oli melko varmasti itsetehtymaissileipänen. Täysin gluteeniton leipomo Brommassa, jonne poikkeaa Tukholmasta metron ja jalkojen avustuksella abaut puolessa tunnissa
Jatkossa käytän mielummin itsetehtyä jauhoseosta. Olen pyrkinyt käyttämään leivonnassa jo pidemmän aikaan valkoisia vehnäjauhoja korvaavia tuotteita esimerkiksi luomu täysjyvävehnäjauhoja, tattarijauhoja (gluteeniton), spelttijauhoja tai ohrajauhoja
Täytteenä käytimme kahta itsetehtyä pestoa, joiden ohjeet ilmestyvät blogiin lähiaikoina. gluteeniton. Vähän mietitytti, miten leipä pysyy kasassa ilman psylliumia, mutta loppujen lopuksi ohjeesta tuli aika hyviä patonkeja
Varmaa on se, että aion jatkossakin syödä gluteenitonta kauraa ja itsetehtyjä leipiä. Yritin parhaani mukaan pakata kassiin hedelmiä ja itsetehtyäleipää mukaan, jotta selvisin jotenkin kotiin asti