Meidän pienet omenapensaat (pupun järsimät entiset omanpuut) tekivät tänä vuonna erityisen runsaan omenasadon ja omenat olivat kauniin puhtaita, ilman mitään virheitä
Valmiina kuivuriin. Kesäkurpitsoja pukkaa nyt tuutin täydeltä. Kesäkurpitsa-aika on kuitenkin sen verran lyhyt, että tätä hienostuneen makuista vihannesta olisi mukava säilöä talven varalle jollain keinoin
Lasipurkissa yrttien tuoksut pysyvät hyvin tallessa ja säilöminen on yksinkertaista. Niin se vaan on, että joskus pussilliset uusia juttuja eivät vasta sitä vanhaa ja hyvää
Suklaasydämet säilyvät parhaiten jääkaapissa, mutta huoneenlämmössäkin säilöminen onnistuu ainakin pari viikkoa (sen verran nämä mun sydämet ovat kestäneet ennen syömistään)
Säilöminen onnistuu kuivaten tai ryöppäyksen jälkeen pakastaen. Nokkosohukaiset savukalatahnalla. Kuvat. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus/Timo Viljakainen
Säilöminen pätee myös silloin, kun laittaa ruokaa yhdelle ihmiselle. Turkkilaista jogurttia, suomalainen syysomena ja punaisia viinimarjoja, päällä 1-2 tl juoksevaa hunajaa ja jogurtin seassa 1 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
Toinen hyvä vaihtoehto syömiselle on säilöminen, jota jälleen harjoitin omien mansikoideni osalta. Vielä ehtii säilöä kesän marjoja, mansikoitakin vielä joissain paikoin tarjolla, joten tämä herkullinen hillo on näppärä toteuttaa ja tuo hieman uutta perinteiseen mansikkahilloon
Suomessa osataan niin leivänteko, kalan käsittely kuin kesän sadon säilöminen niukan talven varalle. Nimittäin se, että Suomessa tapahtuu paljon uutta ja innovatiivista nimenomaan ruoan ympärillä
Säilöminen on kuin panisi kesän purkkiin. Heidän mielestään säilöminen on yksi helpoimmista ja konkreettisimmista tavoista tukea kotimaisuutta, kehittää ruokakulttuuria ja viedä sitä siihen suuntaan kuin mitä he ruoalle elämänsä antaneina kokkeina tuntevat oikeaksi