O. l. e. n. a. i. o. u. t. s. k. p. r. ,. m. P. j. h. ä. ö. v. y. T. R. b. g. K. H. F. d. 5. (. 1. 4. -. 6. ). 2. 0. 3. *. S. V. L. f. A. /. M. U. E. d l. t l
K. y. l. ä. t. s. o. r. u. a. k. n. i. v. e. j. M. m. p. h. P. ,. I. d. 3. 2. 0. 1. T. f. b. g. R. J. L. w. O. 5. F. c. ö. (. A. ). S. V. . H. -. N. t h. t l. d l
Runebergin vaimolla Fredrikalla oli iso vastuu koko taloudenpidosta ja hän olikin tässä työssä aivan omaa luokkaansa keittiöpuutarhoineen ja juhlajärjestelyineen
Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia
Hänen vaimonsa leipoi tortut ja ohje niihin kehittyi koska Fredrikalla ei aina ollut kaikkia aineksia leivonnaisiinsa, joten niihin laitettiin keksinmuruja yms
Saksalaiset ovat saaneet Euroopassa vaikka mitä hyvää aikaan, jos 1900-lukua ei oteta huomioon. Jos saksalaisella keittiöllä olisi vaakuna, siihen olisi tyylitelty sianpotka, olutkolpakko ja peruna
Niinhän se taisi olla, että jo 1850-luvulla Fredrika Runeberg kehitteli tämän ihanan leivonnaisen miehensä Johan Ludvig Runebergin iloksi. Fredrika ei tainnut silloin arvata, että hänen reseptinsä suosio jatkuisi ihan nykypäivään, 2000-luvulle asti
Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhosta, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia
Jutta kommentoi aiempaan torttupostaukseen osuvasti nimittävänsä noita Runebergin päivänä syötäviä tötteröitä mielummin Fredrika-leivoksiksi, sillä jokaisen menestyneen ja herkkusuun kirjailijamiehen takana on aina kekseliäs ja keittiötaitoinen vaimo
Kansallisrunoilijan lempileivonnaisia olivat hänen vaimonsa Fredrikan leipomat tortut, joiden innoittajana alun perin lienee ollut porvoolainen kondiittorimestari
Sanotaan, että Johanilla ollessa makean nälkä, hän pyysi vaimoltaan Fredrikalta jotain herkullista. Kuuliaisena vaimona, Fredrika loihti kaapissa olevista aineksista kuuluisaksi tulleen leivonnaisen
Fredrika päättikin tehdä leivonnaisen niistä aineksista, mitä hänellä oli. "Tarina kertoo, että Johan Ludvigilla oli makean nälkä, joten hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa, mutta hänellä ei ollut mitään makeata
Itse kutsun niitä kyllä Fredrikan tortuiksi, sillä hän ne leipoi, kätevänä emäntänä niistä aineksista, mitä kaapeissa oli, joulun viimeiset piparit ja muut sinne survottiin ja vähän mantelia, kun hienompaa väkeä sentään oltiin
Runeberg söi kerran koko päivänä vain yhden piparkakun, kertoo vaimonsa Fredrika. Piparkakkujen historia on vanha, mausteisten pikkuleipien tarina ulottuu muinaiseen Egyptiin ja antiikin Kreikkaan asti
Piikkiöläinen mansikanviljelijä Jaakko Koski toivoo sään lämpenevän ja kuivuvan pikaisesti. Viime aikojen viileä ja kostea keli on rokottanut sato-odotuksia
Kommentit
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy ja kirjoita kommentti.