Vaaleaaleipää hapanjuurella, ilman hiivaa. Tässä hyväksi havaitsemani vaalean leivän ohje. Toki vaivaamattakin leipää saa onnistumaan, kuten kattila- tai pataleipä
Gluteeniton näkkileipä (G). Levitetään ohuelti öljytylle leivinpaperilla vuoratulle pellille (ohjeesta tulee yksi pelti paksua tai kaksi peltiä ohutta näkkileipää)
Villihiivavedestä tehtyä vehnähapanleipää jaksoimme tehdä muutaman kerran, mutta sitten muunsin ruisjuurestamme myös spelttijuuren ja säännöllinen vaalean hapanleivän leivontakin on astunut mukaan rutiineihin
Puolessa tunnissa valmistuva kasviskeitto saa mustapapujen lisäksi ruokaisuutta myös kuivahtaneesta leivästä (käytimme hapanjuureen leivottua ohraleipää) ja fetajuustosta
Tästä gluteeniton hapanjuuri linkistä pääset hapantaikina juuren ohjeeseen. Blogissani on jo ohjeita miten tehdään/leivotaan vaaleataleipäähapanleipäjuuren ja tummiakin hapanleipäreseptejäkin löytyy jo useampi ja lisää tulee
sinappipulveria sinapin valmistamiseen, soodaa leipomiseen, linssejä (useimmiten punaisia mutta joskus myös vihreitä), kuivattuja papuja riippuen niiden saatavuudesta ja mitä olen viimeksi niitä ostaessani valmistanut, leseitä on aina hyvä lisätä leipoessa leipää saadakseen lisäkuitua, kaurahiutaleita tai neljänviljan hiutaleita puuroihin ja leivontaan, pähkinöitä naposteltavaksi, leivontaan ja ruokiin, liivatetta hyydyttämään, kuivattua hapanjuurta hapanleivän leipomiseen, rusinoita ja muita kuivattuja hedelmiä, leipiin, ja ruokiin, kuivattuja sieniä useimmiten suppilovahveroita keittoihin ja kastikkeisiin, Balsamiviinietikkaa salaattikastikkeisiin, yleensä sekä tummaa että valkoista, kokonaisia pellavan siemeniä aamiaismurojen sekaan ja leivontaan, ruisjauhoja ja grahamjauhoja leivontaan, soijajauhoja lisäämään proteiinia, tavallista tummaa ja vaaleata siirappia leivontaan, maustettuja viinietikoita ruoanlaittoon ja salaattikastikkeisiin (joista yksi on aina vadelmaviinietikka), maustettuja siirappeja makeuttamaan jälkiruokia (jotka vuoden ajasta ja vuodesta toiseen vaihtelevat), sardelleja kastikkeisiin antamaan makua, kapriksia osana perunasalaattia, valkoisia papuja tomaattikastikkeessa englantilaiseen aamiaiseen ja Chili con carnen valmistukseen, erilaisia papuja ja linssejä joita käytetään ruoissa tilanteesta riippuen, jotain kokojyvää kuten ohraa, kvinoaa, tummaa riisiä, punnaista villiriisiä, mustaa riisiä tms, korppujauhoja leivittämiseen, leipomiseen ja jauhelihapihvien ja lihapullien osaksi
Jos haluat leipoa taikinajuurella kannatta sinun lukea lisää aiheesta kuten esimerkiksi vehnäjuuri, ruisjuuri, gluteeniton hapanjuuri tai mämmijuuresta joka löytyy reseptistäni Pääsisäisen pettuleipä
Tämä vaaleaperusleipä on yksi rakkaimmista resepteistäni, jota leivon yhä uudestaan ja uudestaan. Toisinaan tekee mieli kotona leivottua leipää, mutta ei millään jaksaisi leipoa mitään – ei millään
Facebook-ryhmän perustaja ja ylläpitäjä, itseoppinut hapanjuurileipuri Eliisa Kuusela on jaksanut ihailtavalla tarmolla jakaa leipätietoutta ja kädestä pitäen opastaa ryhmän aloittelijoita leipomaan
Sitten viime viikolla liityin hetken mielijohteesta Hapanjuurileipurit-ryhmään facebookissa ja siitä lähti pyörimään prosessi, jonka lopputuloksena olen leiponut jo yhden satsin ruisleipää ja kaksi vaaleaaleipää