Ne ovat kätevä tapa hyödyntää aatosta ylijääneet keitetyt perunat joulupäivänä osana kalapöytää. Äiti haluaa aina kinkkua, minä kaipaan lanttulaatikkoa, lanko perunalaatikkoa, sisko tähtipullia, mies pateeta ja kaikki rakastavat alkupalakaloja
lipeäkalaa tai imellettyä perunalaatikkoa, sillä niitä ei juurikaan kysytä ja menekki olisi pieni. Tornin joululounaalla nautitaan jouluisia makuja ensiksi alkuruokabuffetissa, jossa tähtenä on kalaklassikoita ja uusiakin elämyksiä sisältävä kala- ja mereneläväpöytä
Kuivaa kala hyvin talouspaperilla ja leikkaa filee kahtia. Sivele kalan pinta ensin konjakilla. Murskaa tillinvarret käsin tai kaulimella ja levitä kalafileille
Ranskalainen keittiökään ei ollut paljon muuta kuin kotiruokaa, ja edelleen kokit ylistävät tavallisia ruokia kuten burgundin pataa (keskiaikainen lihapata), viinikukkoa (gallialainen kanapata) tai kreppejä (renesanssiversio rieskasta)
Jouluateria on perinteisesti joulun aikaan syötävä runsas, monta ruokalajia sisältävä ateria. Perinteiseen suomalaiseen joulupöytään kuuluvat erilaiset laatikot, kuten maksa-, porkkana-, lanttu- ja perunalaatikko ja yleensä aina joulukinkku, ostettu tai itse valmistettu ja/tai nykyisin myös kalkkuna