Peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan kohota huoneenlämmssä tunnin verran. Ehkäpä tuo piiiitkä kohotus ensin jääkaapissa ja sitten huoneenlämmössä sopii tuohon Murun leipään
Taikinankohotus yön yli parantaa makua ja rakennetta, olipa kysessä sämpylät, leipä tai pullat. Karkeiden vehnäjauhojen vaikutuksesta hiivataikinan rakenteeseen en osaa tarkemmin eritellä, mutta leivinpöydällä ne toimivat mainiosti juuri karkeutensa vuoksi
Taikinan tai esitaikinan pitkä kohotus lisää leivän happamuutta. Lopullisen taikinan voi antaa kohota yön yli jääkaapissa tai vaihtoehtoisesti leivät voi jättää jääkaappiin kohoamaan yöksi ja paistaa leivät aamulla
Liota hiiva nesteeseen, jos kohotat taikinan yön yli jääkaapissa, nesteitä ei tarvitse lämmittää. Yön yli kohotettavan taikinan voi jättää vähän löysemmäksi, se tuntuu kiinteytyvän pitkässä kohotuksessa
Valaistumisen olen myös kokenut taikinan työtekovaiheessa. Juuri säilyy jääkaapissa hyvänä n. Jos haluat voit tehdä taikinan pintaan kuvion, kohoamista voi seurata astian reunaakin seuraamalla
Tällä kertaa leivoin kahteen kertaan kohotettua peltileipää ja taikinan ensimmäinen kohotus tapahtui jääkaapissa pitkän kaavan kautta, eli taikina sai kohota kylmässä hitaasti useamman tunnin ajan
Tässä voi mennä jopa tunti, joten tämä kannattaa pistää alulle oikeastaan jo ennen taikinan tekoa. Ketsuppi säilyy jääkaapissa muutaman viikon (purkita kuumana kuumennettuihin lasipurkkeihin), mutta voit myös pakastaa (sehän sopii minulle