Pissaladiere on eteläranskalainen herkku, jota myönnän leipovani liian harvoin. Toisille siitä tulee mieleen arvatenkin kesä ja lomareissut, itse syön sitä läpi vuoden niin Ranskassa kuin kotonakin
Kurpitsasta käytetään keittoon vain pehmeä malto eli poista aluksi siemenet ja kova kuori. Idean keittoon sain Hans Välimäen Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan-keittokirjasta
1. Kaada pannulle puolet öljystä. Hauduta sipulit ja paprika pehmeiksi. Älä päästä niitä ruskistumaan. Mausta suolalla, sokerilla, timjamilla, pippurilla ja öljyllä (halutessasi myös chilillä)
Pissaladiere nicoise eli ranskalainen sipulipaistos. Alkuviikon ruoanvalmistuksesta jäi tähteeksi vajaa rasiallinen sardelleja (Vitello Tonnatosta) ja samanmoinen määrä anjovista (Caesar-salaatista)
Avainsanatleivonta, oliivi, piiras, pissaladière, Ranska, ruoka, sardelli, sipuli, suolainen. Pissaladière on Nizzasta kotoisin oleva hiivataikinaan leivottu piiras, jonka päällinen koostuu karamellisoidusta makeasta sipulista, sardelleista ja oliiveista
Katuruokana myytävä pissaladière on provencelaisten vastine pizzalle. Pissaladièriä voi tehdä kokonaisen pellillisen tai taikinan voi kaulia pieniksi annospiirakoiksi
Ä. i. t. e. n. p. ä. v. k. o. l. u. a. s. y. ö. j. m. ,. -. N. r. d. P. è. h. J. f. c. K. M. T. w. b. S. 1. 3. 4. 5. (. 2. ). +. L. A. V. 0. x. R. p s. d l
Ä. i. t. e. n. p. ä. v. k. o. l. u. a. s. y. ö. j. m. ,. -. N. r. d. P. è. h. J. f. c. K. M. T. w. b. S. 1. 3. 4. 5. (. 2. ). +. L. A. V. 0. x. R. p s. d l
anjovis ei tässä kontekstissa ole se Janssonin kiusauksesta tuttu maustekala-anjovis eli kilohaili, vaan sardelli-nimellä Suomessa myytävä, yleensä pieneen lasipurkkiin öljyssä säilötty suolakala
Kokeile tätä Provencen lahjaa maailmalle valmistamalla toinen alueellinen herkku, pissaladière, jolloin paksuhkon pizzapohjan päälle levitetään tapenadetahnaa ja lopputulos on herkullinen pizzapiirakka
Nizzan alueelta kotoisin oleva pissaladière, eli kotoisammin sipuli-anjovispiiras, tehdään perinteisesti pizzataikinaa paksummalle hiivaleipätaikinapohjalle
Siirappi vaihtuu siis hunajaksi ja piparimausteet ja kardemummat nelimausteeksi (quatre épices). karpalot vielä vaihdoin rusinoihin, enkä korppujauhottanut vuokaa, vaan voitelin vaan, kuten Ranskassa tavallisesti tehdään
Pissaladière on Etelä-Ranskan lahja muulle maailmalle. Pissaladière täyte. 16dl vehnäjauhoja (riippuu kelistä - tämän juhannuksen kosteanlämmin ilma vaati vähän enemmän). Laita liina tai kansi päälle ja nosta kulho jääkaappiin yön yli (eli vähintään 8h). Eli ehkä tuosta voisi arvioida noin 8 normaaliruokaista pizzansyöjää. 16dl vehnäjauhoja (riippuu kelistä - tämän juhannuksen kosteanlämmin ilma vaati vähän enemmän)
Kommentit
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy ja kirjoita kommentti.