Usein villan maku myös sekoitetaan lampaan lihaan, johon se tavallaan kuuluu. Samalla, kun luuliemi porisi kattilassa, valmistin hirven sisäfileestä maukkaan aterian, jolle löytyi kaapista valmiina kaikki tykötarpeetkin
Otin eilen päivällistä varten Familialta saamamme puolen kilon paketin lampaansisäfileitä sulamaan. Aloitin kuivaamalla lampaanfileet, niissä ei ollut mitään poistettavaa, rasvaa tai kalvoja
Karitsan ja lampaansisäfile on ihanaa talviruokaa, joka lämmittää ja antaa voimia. Lampaan mausteeksi sopivat timjami, rosmariini ja valkosipuli, minkä lisäksi käytin tällä kertaa myös Dijon-sinappia
Karitsan liha on alle vuoden iäissä teurastetun lampaan poikasen lihaa. Karitsa on maultaan miedompaa ja rakenteeltaan mureampaa, hienompisyistä ja vähärasvaisempaa kuin lampaan liha
Edelleen mielissä elää mielikuva villasukalle maistuvasta lampaanlihasta. Kerran olen karitsan sisäfileet pannulla paistanut ja yhden taginen tulille laittanut… Mutta noin yleisesti ottaen lammas taitaa olla kalan ohella se tunnetuin raaka-aine suomalaistenkin pääsiäispöydässä
Yhtenä iltana söimme lampaansisäfileitä, toisena poronkäristystä ja kolmantena wieninleikkeitä. Meillä kävi kotona sellainen vahinko, että joku oli vetänyt epähuomiossa pakkasen töpselin irti
Ja se kun onnistuu kypsyydessä ja makujen yhdistelemisessä, olen mä kuulkaa eräänkin hevosen pihvin kuivattanu pannulle ja jäyhäny lampaan paahtopaistista valmistamaani purkkaa, että täytyy hehkuttaa kun joskus onnistuu täydellisesti